Succesvol inkopen in de voedselindustrie

Het is belangrijk dat de inkoop van ingrediënten en producten zo efficiënt en effectief mogelijk is georganiseerd. Supply Value was benieuwd naar de stand van zaken in de voedselindustrie, de belangrijke trends en de verbetermogelijkheden voor bedrijven die actief zijn in deze sector. Onze inkoopadviseur Jesper de Wit heeft nader onderzoek verricht en publiceert hierover in het vakblad Eisma; voedingsmiddelenindustrie.inkoopvolwassenheid

In het artikel legt Jesper de Wit aan de hand van het inkoopontwikkelingsmodel van Keough en trends in de voedingsmiddelensector uit hoe inkopers de maximale waarde kunnen behalen. Samenwerking staat in zijn theorie centraal.

Succesvol inkopen in de voedselindustrie

Inkoop gaat niet altijd goed. Denk aan de recente affaire, waarbij een slachterij uit Dodewaard al het in 2012 en 2013 verwerkte paardenvlees en de producten die paardenvlees konden bevatten, terug moest halen nadat de NVWA paarden-DNA in rundvlees had aangetroffen. De afnemers moesten daardoor ook producten van de markt halen. Een ander voorbeeld komt uit de zuivelindustrie. Danone zag in 2013 de winst met vijf procent dalen nadat een leverancier een gevaarlijke bacterie in de melkpoeder had ontdekt.