3D printing en supply chain management

Supply Value heeft onderzoek gedaan naar 3D printing bij negen Nederlandse bedrijven en daarbij de supply chains van industriële en consumenten producten vergeleken. Er bestaan grote verschillen tussen de supply chains van beide groepen.

De supply chains van simpele consumenten producten zijn zeer kort doordat producten dichter bij de klant geproduceerd kunnen worden. Dit wordt ook wel on demand 3D printen en gedistribueerde productie genoemd. Consumenten producten zoals telefoonhoesjes hebben geen uitvoerige nabewerking nodig. Vaak volstaat het verwijderen van scherpe randen al om tot een eind product te komen. Verschillende online 3D printing leveranciers faciliteren het on demand 3D printen van (kunststof) consumenten producten. Na het uploaden van een 3D CAD model dient alleen nog de productie locatie gekozen te worden. Daarna kan het product opgehaald worden of verstuurd met pakket post.

De supply chain voor industriële producten lijkt qua lengte veel meer op de standaard supply chain die we zien bij traditionele manieren van produceren. Na het 3D printen moet een product nog nabewerking ondergaan. Dit gebeurt door middel van een warmtebehandeling in een oven en traditionele metaalbewerking, zoals frezen en draaien. Na de warmtebehandeling is het product klaar om gefreesd te worden zodat het binnen de specificaties valt die de klant gesteld heeft. Na kwaliteitschecks is het product daarna klaar om verzonden te worden naar de klant. De nabewerking is der mate specialistisch dat het vaak uit besteed wordt aan partners. Hierdoor is de productielocatie niet zo flexibel als bij consumenten 3D printing. Dit zorgt voor een langere supply chain, waarbij traditionele metaalbewerking en transport noodzakelijk blijft.

3D printing industrie supply chain supply value

 Next steps voor 3D printing

Wilt u meer informatie over de 3D printing supply chain en bent u benieuwd naar de aanbevelingen van Supply Value voor de 3D printing industrie? Download het gratis onderzoeksrapport via de link onder aan deze pagina.

Vervolg onderzoek naar inkoop van 3D Printing

Naar aanleiding van dit eerste onderzoek naar de 3D printing industrie, is Supply Value een tweede onderzoek gestart naar inkoop van 3D printing over de adoptie, implementatie en inkoop van 3D printing / additive manufacturing. Lees hier meer over het vervolgonderzoek; www.supplyvalue.nl/adoptie-implementatie-en-inkoop-van-3d-printing/

Download hier: 3D printing en supply chain management