Energiesector: Van transitie naar duurzaamheid
De wereld van energie staat voor de uitdaging om vorm te geven aan de energietransitie en daarmee een duurzame toekomst te realiseren. Consumenten en bedrijven wekken steeds meer zelf zonne- en windenergie op, elektrisch vervoer groeit en energie wordt toenemend lokaal opgewekt en opgeslagen. Deze veranderingen hebben een grote impact op netbeheerders. De energietransitie laat vraag en aanbod sterk fluctueren en duurzaamheid van doorslaggevend belang, terwijl de energievoorziening betrouwbaar en betaalbaar hoort te blijven.
In deze veranderende energiewereld komen de netbeheerders voor verschillende uitdagingen te staan, waarmee ze zichzelf ook kunnen onderscheiden. In toenemende mate komt er nadruk te liggen op operational excellence. De energievoorziening moet veilig, betrouwbaar en betaalbaar beheerd worden, maar die opdracht is complex geworden door de snelle veranderingen en onzekerheden van de energietransitie. Tegelijkertijd worden consumenten en bedrijven steeds meer zelfvoorzienend. Om de klant van dienst te kunnen blijven is ketensamenwerking met kennisinstellingen, marktpartijen, overheden en lokale energiecoöperaties onmisbaar om oplossingen te bieden voor duurzaamheid, flexibiliteit, energiebesparing en mobiliteit. Dit vraagt ook om betrokken medewerkers die duurzame keuzes maken in bedrijfsvoering. Dit legt een grote verantwoordelijkheid van de inkoopfunctie, niet alleen om de inkoop van duurzame energie te vergroten, maar ook om daarmee de bouw van duurzame opwek te stimuleren, met leveranciers samen aan verduurzaming te werken en sectorbreed maatschappelijk verantwoord in te kopen. Tot slot is het de uitdaging de energietransitie te versnellen door innovatie te stimuleren met schaalbare oplossingen gericht op energiebesparing en duurzaamheid. Warmtevoorziening heeft energiebesparing nodig en data en ICT spelen een steeds belangrijke rol in het opvangen van de groeiende schommelingen in vraag en aanbod.

Propositie #1: Ketenteams t.b.v. klantgerichtheid
Een groeiend aantal klanten maakt jaarlijks de switch naar een andere energieleverancier of netbeheerder. In 2017 steeg het aantal overstappers zelfs tot boven de 1,2 miljoen. Dit vraagt om efficiënte manieren om goede klanten aan te trekken en te behouden en minder focus aan te brengen op de overstappende klant.
Leveranciers en netbeheerders kunnen op deze fluctuaties acteren met een klantgerichte en persoonlijke aanpak om op de behoeftes van klanten in te spelen. In tijden waarin het met behulp van zonnepanelen voor klanten mogelijk is zelf energie op te wekken verandert de klantbehoefte en zodoende ook de rol van energieleverancier in energieadviseur.
Dit vraagt om een andere relatie dan de klassieke leverancier-klant relatie. Supply Value heeft ruime ervaring in het inrichten van ketensamenwerking om de behoeften van de klant te identificeren en hierin onderscheidend te zijn ten opzichte van concurrenten. Deze focus biedt energieleveranciers en netbeheerders inzichten in het klantgedrag waarop zij kunnen acteren op het behouden van de goede klanten en een langdurige, duurzame en kostenbesparende klantrelaties.
Ervaring Supply Value
Toelichting ervaring GVB
Inrichting van ketenteams op operationeel en tactisch niveau om de dienstverlening te maximaliseren, vanuit het perspectief van de klant. Supply Value heeft de juiste personen bij elkaar gezet om inefficiënties in de dienstverlening te identificeren en verbetervoorstellen geïmplementeerd.
Propositie #2: Operational excellence
De toetreding van veel nieuwe aanbieders in de energiesector heeft de markt de laatste jaren doen verzadigen. Als gevolg hiervan zijn er de laatste jaren een tweetal trends te ontdekken, namelijk een verhoogd aantal fusies en overnames en een terugloop in omzet en winst. Deze ontwikkelingen vragen aan aandacht van energieleveranciers om een kostenverlaging te realiseren middels het optimaliseren. Een kostenbesparing die op een later moment kan worden geïnvesteerd in flexibiliteit van energieopslag.
Met onze brede ervaring op het gebied van procesoptimalisatie binnen verschillende aandachtsgebieden, bedrijven en branches, zijn wij in staat om uw belangrijkste processen in kaart te brengen en te optimaliseren. Met ons zelfontwikkelde Supply Value model leggen wij de relaties tussen uw strategische doelen, processen en organisatiestructuur bloot om verbeterpotentieel in kaart te brengen.
In deze aanpak staat betrouwbaarheid en klanttevredenheid centraal. Operational excellence in onze visie houdt in dat processen intern en richting de klant efficiënt en betrouwbaar zijn. Dit snijdt aan twee kanten, enerzijds zijn klanten minder geneigd om over te stappen naar een concurrerende netbeheerder of leverancier. Anderzijds leidt tot kostenverlaging voor de organisatie. Supply Value heeft ruime ervaring in het implementeren van continue verbetercycli vanuit optimale klantbediening een kostenbesparing te realiseren.
Ervaringen Supply Value
Toelichting ervaring NS
Supply Value heeft bij de NS een continue verbetercultuur geïmplementeerd waarin iedere laag in de organisatie bijdraagt aan het behalen van de bedrijfsdoelen. Dit is bereikt door de juiste KPI’s te bepalen en een rapportagestructuur te realiseren waarin met kleine werkgroepen processen zijn geoptimaliseerd om de klant optimaal te bedienen.
Propositie #3: Inkoop
De energiesector kampt op het moment met een grote uitdaging op het gebied van inkoop. Dat is namelijk de toenemende krapte op de arbeidsmarkt voor kwalitatief goede inkoopprofessionals met marktkennis. Deze gespannen arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bedrijven meer prioriteit moeten toekennen aan het binden en inzetbaar houden van de al aanwezige inkoopprofessionals. Daarnaast dienen bedrijven zich extra in te spannen om nieuwe inkoopprofessionals aan te trekken. Gevolg hiervan is dat er intern te weinig capaciteit met de juiste inkoopexpertise aanwezig is om tijd te besteden aan andere relevante activiteiten dan tenders/aanbestedingen zoals zowel het formuleren van een goede sourcing strategy als het continu verbeteren van prestaties middels contractmanagement. Terwijl deze activiteiten van groot belang zijn om inkoopdoelstellingen te realiseren zoals kostenreductie, risicoreductie en waarde creatie.
Met onze brede en diepgaande inkoopkennis op het gebied van zowel besparingstrajecten als professionaliseringstrajecten kunnen wij u op projectbasis, op basis van inspanningsverplichting of resultaatverplichting, helpen om uw inkoopdoelstellingen te realiseren.
Dit kunnen wij op alle niveaus (strategisch, tactisch en operationeel) zowel doen door u te adviseren over vraagstukken dan wel door (evt. op basis van ons advies) een proces-/planmatige vernieuwing of verandering te implementeren. Op strategisch niveau door u bijvoorbeeld te ondersteunen bij het opstellen van uw sourcing strategy of u te helpen om te komen tot een inkoopstrategie (in lijn met uw inkoopbeleid). Dit leidt tot focus met als voordeel dat het voor de rest van uw (inkoop)organisatie duidelijk is waar u zich op richt. Op tactisch niveau door bijvoorbeeld contractmanagement, leveranciersmanagement of categoriemanagement in te richten, verder te optimaliseren of voor u uit handen te nemen. Een voordeel van contractmanagement is het beheersen van risico’s. Op operationeel niveau kunnen wij processen, zoals bijvoorbeeld P2P, voor u optimaliseren (bijvoorbeeld door het proces volledig te automatiseren). Dit leidt tot kostenreducties doordat er minder handelingstijd nodig is.
Processen verbeteren wij het liefst gezamenlijk met andere ketenpartners, zoals bijvoorbeeld leveranciers, zodat we naast uw organisatie ook de keten verder helpen professionaliseren.
Ervaringen Supply Value medewerkers
Propositie #4 Innovatie
Innovatie in de energiesector is noodzakelijk om de energietransitie te versnellen om ervoor te zorgen dat Nederland in 2050 een geheel duurzame energievoorziening heeft. Om te kunnen versnellen zullen netbeheerders, energieleveranciers en energieproducenten nauw moeten gaan samenwerken en zullen ze allemaal moeten veranderen. Zo geldt voor netbeheerders dat ze hun dienstverlening dienen aan te passen, voor leveranciers dat ze energieadviseur i.p.v. energieleverancier worden en voor energieproducenten dat ze uitsluitend echte groene stroom dienen te produceren. Voor een netbeheerder is deze aanpassing bijvoorbeeld nodig om de energievoorziening zowel betrouwbaar als betaalbaar te houden. Belangrijke voorwaarden voor bedrijven om radicale veranderingen te kunnen realiseren is het zelf hebben van innovatiekracht en het samenwerken met bedrijven die veel innovatiekracht hebben, zoals startups. Wij kunnen u met beide helpen.
Innovatie mobiliseren
Innovatiekracht van de werkvloer kunnen wij op verschillende manieren mobiliseren. Eén van deze manieren is “innovatie in 5 dagen”. Dit houdt in dat met een groep eigen medewerkers, die niet dagelijks met het te innoveren proces te maken hebben, 5 dagen lang gezamenlijk optrekt om tot radicale innovaties te komen. Wij begeleiden dit proces. De ervaring leert ons dat dit binnen 1 maand tot zichtbare resultaten leidt.
Een andere manier is “new venture”. Dit houdt in dat uw organisatie een nieuwe business creëert in co-creatie. Een aantal eigen medewerkers zullen tijdelijk op fulltime basis aan de slag gaan in deze new venture samen met medewerkers van andere deelnemers met als doel om tot nieuwe businessmodellen, nieuwe ondernemingen of the next big thing te komen. Wij kunnen u helpen bij het opzetten van een new venture.
Samenwerken met startups
Uiteraard is het opzetten van een new venture niet de enige manier om samen te werken met andere organisaties binnen de sector, zoals bijvoorbeeld startups. Een alternatief is het opzetten van een startup netwerk. Dit leidt tot nieuwe samenwerkingen en investeringen en hierdoor worden risico’s meer gespreid waardoor innovatie makkelijker van de grond komt. Met onze expertise op het gebied van stakeholdermanagement en het verbinden van organisaties kunnen wij u helpen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en samenwerkingen te vergroten.
Ervaringen Supply Value
NLdoet: Supply Value doet vrijwilligerswerk op Kinderboerderij de Brink
Publicaties, Uncategorized