IT Trendsonderzoek 2023 – Top 10 – Data governance (7) & Robotic Process Automation (8)
Jaarlijks voert Supply Value het IT Trendsonderzoek uit. In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor IT-professionals belangrijk om te weten wat de meest relevante trends zijn voor komend jaar, zodat hieruit optimaal toegevoegde waarde kan worden gehaald voor hun organisatie. In de maand december publiceren we de resultaten van het onderzoek. In de aanloop naar het volledige rapport onthullen en bespreken we steeds twee of drie trends uit de top-10. In dit inzicht delen we de trends die op plaats 7 en 8 zijn zijn geëindigd: Data governance en Robotic Process Automation.
Trend 7 – Data governance
Door de exponentiële groei van data en de potentiële waarde die eruit gehaald kan worden, ontkomt tegenwoordig geen enkele markt eraan om ‘iets’ met data te doen. Of het nu gaat om optimalisatie van voorraadniveaus in een warehouse, creditcardfraudedetectie, of de dienstregeling van het openbaar vervoer, data speelt een groeiende rol in omdat daardoor betere en snellere beslissingen gemaakt kunnen worden. Voor het werken met is goede data governance essentieel. Afgelopen jaren stond ‘data’ al in de top drie IT-trends. Ook voor volgend jaar krijgen de ontwikkelingen op het gebied van data veel aandacht.
Wat is Data governance?
Data governance omvat het beleid dat bepaalt hoe een organisatie haar data beheert en welke rollen en verantwoordelijkheden zijn vastgesteld met betrekking tot het databeheer. Hierin moeten processen, beleidskaders en standaarden helder te definiëren worden. Business en IT werken hier in samen om de uniformiteit, accuraatheid, consistentie en verantwoordingsplicht ten aanzien van het werken met data in de organisatie te waarborgen. DMBOK (de internationale industriestandaard voor data en governance) is hierbij een bewezen model om data governance in de organisatie in te richten. Dit jaar geeft 70% van de respondenten in de enquête aan bekend te zijn met data governance-principes.
Het grote risico is dat zonder de juiste data governance, de kwaliteit van de data ook de kwaliteit van de output van ‘fact-based’ beslissingen vertroebeld. Nu meer organisaties datagedreven willen werken, ziet Supply Value dat de prioriteit voor data governance is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren.
Trend 8 – Robotic Process Automation
Met de pandemie, het tekort aan toeleveringsketens, het personeelstekort en de gerelateerde vaardigheidskloof wordt het voor organisaties steeds belangrijker om zich bezig te houden met digitalisering om concurrerend te blijven. De digitalisering, waarvan Robotic Process Automation (RPA) deel uitmaakt, omvat de hele organisatie, inclusief de upstream- en downstream-verbindingen in de waardeketen. Omdat deze transformatie allesomvattend is, vereist het toewijding, organisatorische volwassenheid en fysieke, structurele en culturele middelen om digitale technologieën te adopteren. Belangrijke drijfveren voor het implementeren van digitalisering en/of automatisering zijn verwachte stijgingen in productiviteit en productkwaliteit, waardoor het bijdraagt aan de Return on Investment.
Wat is Robotic Process Automation?
Tegenwoordig nemen computers en softwarerobots in toenemende mate het werk over van mensen. RPA is het automatiseren van repetitieve handelingen door middel van software wat organisaties in staat stelt processen verder te digitaliseren. RPA is met name geschikt voor repetitief werk met hoge volumes, waarbij de bijkomende voordelenkosten- en tijdbesparingen, korte doorlooptijden en foutloos werken zijn. De RPA software is in staat om bestaande applicaties te interpreteren, data te veranderen en te communiceren met andere digitale systemen via de normale gebruikersinterface.
RPA kan het beste toegepast worden in veelvoorkomende en voorspelbare processen. Voorbeelden hiervan zijn terugkerende administratieve handelingen en gegevens die moeten worden overgenomen vanuit het ene naar het andere ICT-systeem. Hierbij heeft de softwarerobot geen begeleiding nodig, kan volledig op de achtergrond werken en is 24/7 beschikbaar. Zo wordt de efficiëntie vergroot en kan RPA de werkdruk verlichten, bijvoorbeeld in de zorg door het automatisch aanvullen van registraties in patiëntendossiers. RPA is geëindigd op de 8e plek van de top 10 IT- trends voor aankomend jaar.
RPA wordt door respondenten voornamelijk toegepast voor repetitief handmatig werk en routine werkzaamheden, zoals administratie van klanten. Met RPA worden deze processen geautomatiseerd en de kans op fouten geminimaliseerd. De business driver is voornamelijk efficiency verhogen en zo kosten besparing, en met data analyse inzicht verkrijgen om de systemen aan de voorkant beter te kunnen inrichten.
Wilt u het onderzoeksrapport ontvangen zodra deze klaar is? Laat hieronder u e-mailadres achter en ontvang het onderzoeksrapport via de mail.