Inkooptrends 2014

Net als vorig jaar deed Supply Value onderzoek naar inkooptrends en prioriteiten van inkoopafdelingen. Inkooptrends zijn belangrijk voor het verder professionaliseren van inkoopafdelingen. Dit onderzoek biedt organisaties de mogelijkheid om de (inkoop)strategie in lijn te brengen met de trends van het komende jaar. Dit inspelen op verwachtingen is noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven en efficiënt te blijven inkopen.

De belangrijkste inkooptrends voor 2014 zijn flexibiliteit, contractmanagement en kostenbesparingen. Inkoop professionals zijn ook optimistischer geworden: 59% van de inkopers is optimistisch tot zeer optimistisch over 2014. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar.

De inkooptrends van 2014

Behoefte aan flexibiliteit wordt veroorzaakt door de interne organisatie en de omgeving. De omgeving van komend jaar vraagt, onder andere door de aantrekkende vraag, om meer flexibiliteit. Hierop inspelen kan uitstekend door af te stappen van starre planningsprocedures en over te gaan op ‘rolling forecasting’, door constant een vinger aan de pols te houden komt een organisatie niet voor verrassingen te staan. Maar ook de organisatie ‘Agile’ te maken, dit perspectief gaat uit van een flexibele organisatie door de klantvraag centraal te stellen. Daarnaast is het kritisch evalueren van leveranciersvoorwaarde een belangrijke stap in het flexibel maken van uw organisatie.

Nummer 2 inkooptrends 2014 is aandacht voor contractmanagement. Effectief contractmanagement zorgt ervoor dat uw organisatie krijgt wat het nodig heeft. Het maakt afspraken helder, meetbaar en controleerbaar en zorgt ervoor dat gemaakte afspraken worden nageleefd. De focus op deze trend is het grootst bij overheden en semioverheden en bij organisatie met meer dan 250 werknemers.

Aandacht voor kostenbesparingen was nog de belangrijkste inkooptrend voor 2013. Ook in 2014 is dit een belangrijk aandachtspunt maar is het gezakt naar de derde plaats. De betere economische verwachtingen zijn hier de belangrijkste oorzaak van. Kostenbesparingen blijkt vooral een belangrijke focus te zijn voor operationeel inkopers. Kostenbesparingen teweegbrengen kan op verschillende manieren. Supply Value heeft veel goede ervaringen met kostenbesparende methodieken als Best Value Procurement (BVP), Systeemgerichte Contractbeheersing (SCB) en LEAN management. Daarnaast bieden e-procurement, samenwerken met leveranciers en orders bundelen deze mogelijkheid.

Prioriteiten van inkopers

Uit de resultaten komt naar voren dat er een aantal thema’s voorrang hebben op andere thema’s voor het professionaliseren van inkoopafdelingen. Ruim 50% van alle organisaties geeft aan dat contractmanagement een prioriteit is, maar ook digitaliseren van inkoopprocessen en prestatiecontracten met leveranciers afsluiten.

Wilt u het gehele onderzoeksrapport lezen?

Download hier kosteloos het onderzoeksrapport. Daarin een overzicht van alle 25 inkooptrends, inkoopprioriteiten en aanbevelingen.