Inkooptrends 2013

Supply Value heeft onderzoek uitgevoerd naar de belangrijkste inkooptrends binnen de Nederlandse topsectoren in 2013. In totaal deden bijna negentig organisaties mee aan dit onderzoek. Trends die naar voren komen zijn Best Value Procurement (BVP), leveranciersontwikkeling en het belang van Total Cost of Ownership (TCO). Maar met stip op één staat kostenbesparing als inkooptrend voor 2013 in de topsectoren. Zoals in economische hoogtijdagen de focus op innovatie ligt, ligt de focus in zwaardere tijden op kostenverlaging en -beheersing.

Top 10 trends

De top 10 Inkooptrends 2013 die uit dit onderzoek naar voren komen zijn:
1. Meer kostenbesparing
2. Meer risico management
3. Grotere behoefte aan flexibiliteit
4. Optimalisatie van financiën in de supply chain
5. Sterkere behoefte aan transparantie
6. Verschuiving van focus op kosten naar waarde
7. Toename early supplier involvement
8. Toename van gezamenlijk inkopen
9. Meer Vendor Management Inventory
10. Verdere Time to Market reductie

Meer informatie over dit onderzoek?

Op inkoperscafe.nl zijn twee artikelen verschenen over dit onderzoek:
Wat zijn de inkooptrends 2013? (deel 1)
Wat zijn de inkooptrends 2013? (deel 2)
In deze artikelen leest u meer over de verklaring van de belangrijkste trends, de verschillen tussen de topsectoren, en over de professionaliteit en de ontwikkeling van inkoop (op basis van het inkoop volwassenheidsmodel van Keough).

Betere tijden in 2013?

De meerderheid van de 90 organisaties verwacht dit jaar betere tijden. Om dit jaar een stijgende lijn neer te zetten met uw inkoopafdeling zijn het inventariseren van kostenbesparingen, het invoeren van LEAN en het verbeteren van uw samenwerking met uw leveranciers enkele mogelijkheden. Om verbeterpunten in de samenwerking met uw leveranciers in kaart te brengen beschikt Supply Value over het Leveranciersonderzoek. Klik hier voor meer informatie.