IT Trendsonderzoek – top 10 – Digital Transformation (4) Et Vernieuwing van het IT Development Proces (5)

Jaarlijks voert Supply Value het IT  Trendsonderzoek uit. In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor IT-professionals belangrijk om te weten wat de meest relevante trends zijn van komend jaar, zodat hieruit optimaal toegevoegde waarde kan worden gehaald voor hun organisatie. In de maand december publiceren we de resultaten van het onderzoek. In de aanloop naar het volledige rapport onthullen en bespreken we steeds twee of drie trends uit de top-10. In cette derde inzicht delen en beschouwen wij de trends op plek 4 et 5Digital Transformation et vernieuwing van het IT evelopment proces. 

Trend 4 – Digital Transformation 

Een transformatie betekent letterlijk het overgaan van de ene in de andere (organisatie)vorm. Digital Transformation is dan ook technologie overstijgend, waar een heldere visie een belangrijke rol speelt. Het omvat zowel een culturele- als een bedrijfsovergang. Het is een veranderde kijk op klantervaring, bedrijfsmodellen en processen die inmiddels breed wordt toegepast. Het heeft als doel het vinden van nieuwe manieren om waarde te leveren, inkomsten te genereren en efficiëntie te behalen.   

Digitale transformatie vindt momenteel in vrijwel alle sectoren plaats. Op technologie gebaseerde relatief nieuwe bedrijven hebben markten de laatste vijftien jaar compleet ontwricht. Tesla, Amazon, Uber, Booking.com, Alibaba en Zalando zijn hier voorbeelden van. In het IT Trendsonderzoek van 2020 stond de trend Digital Transformation op nummer vijf, dit jaar is de trends op de 4e plek geëindigd. Daarnaast geeft 70% van de respondenten aan zeer bekend of zelfs expert te zijn op het gebied van Digital Transformation.  

Qu'est-ce que Digital Transformation? 

Digitale transformatie neemt bestaande bedrijfsprocessen en -systemen en integreert daarin een reeks digitale technologieën die aan de unieke behoeften en doelen van elk bedrijf zijn aangepast. Het begint met een goede communicatie, duidelijke doelbepaling, sterk leiderschap en solide strategieën voor change management. Het verleden heeft laten zien dat elke technologische revolutie onvermijdelijk leidt tot een paradigmawisseling; in de economie, in het openbaar bestuur en in ons dagelijks leven. De digitale transformatie is daarop geen uitzondering.  

Als het gaat om digitale transformatie, leggen veel organisaties al snel de focus op technologie. Denk aan de stap naar de cloud, technologieën voor hybride werken en flexibilisering van de IT-infrastructuur, maar de belangrijkste succesfactor is toch de mens. Het zijn immers de mensen die werken onder een nieuw businessmodel, dat vraagt om andere processen en manieren van werken. Digitale transformatie biedt de kans om betrouwbaarder, efficiënter en mensvriendelijker (focus op externe én interne klanten) te werken.  

Développement de tendance Digital Transformation 

De digitale transformatie is al decennia geleden gestart. Nieuwe technologische ontwikkelingen en maatschappelijke bewegingen gaan onverminderd verder en versnellen zelfs. De meest relevante ontwikkelingen die nu plaatsvinden zijn: 

1) Van zelfbediening naar zelfvoorziening  

Klanten verwachten tegenwoordig een meer dan uitstekende klantbeleving. Ze willen gemak ervaren, gecombineerd met de meeste waarde voor de laagste prijs.  

2) Noodzaak structuur in IT-landschap 
Door toenemende digitalisering groeit de behoefte aan slimme tooling, die de verspreide data kan bundelen en sneller kan vertalen naar nuttige informatie. 

3) De menselijke factor is bepalend voor Operational Excellence  
Digitale transformatie leidt tot serieuze veranderingen, maar staat zeker niet gelijk aan enkel digitaliseren. Het gaat ook om de vaardigheden van medewerkers, de manier waarop we communiceren met de klant, samenwerken en leren. 

4) Klaar voor cultuurverandering? 
Digitalisering is niet nieuw maar deze trend is al jaren gaande en onomkeerbaar. Vanaf april 2020 is er een exponentiele toename van online samenwerken, online vergaderen en op afstand werken.  

In het IT Trendsonderzoek laten de respondenten ook zien dat de digitale transformatie verder doorzet. Steeds meer respondenten geven prioriteit aan de trend Digital Transformation, met een stijging van 70% naar bijna 83%. Deze ontwikkeling zien we dan uiteindelijk ook terug in het feit dat de trend Digital Transformation dit jaar een plek stijgt in het IT Trendsonderzoek. 

Trend 5 – Vernieuwing van het IT Development proces 

Voor veel organisaties is en blijft het een uitdaging om IT-ontwikkelingen binnen de vooraf afgesproken tijd en budget af te ronden. Al tientallen jaren zoeken organisaties naar methodes die de productiviteit en kwaliteit van het IT-ontwikkelproces verbeteren. Ook bij de respondenten gaat er veel aandacht naar het ontwikkelproces van IT, waarbij het veel tot heel veel prioriteit krijgt van 71% van de respondenten. Ondanks de hogere prioriteit schuift de trend een plek naar beneden van een vierde naar een vijfde plek in het IT Trendsonderzoek. 

Qu'est-ce que het IT Development proces? 

Het IT development proces omvat de methodologieën, processen en frameworks die organisaties toepassen voor het IT-project of -team, variërend van strikt voorgeschreven stappen tot flexibele aanpakken. De traditionele benadering kenmerkt zich als een waterval, waarbij de ontwikkeling een vaste volgorde van opeenvolgende fases volgt. Als gevolg van deze benadering liggen de eindproducten regelmatig niet in lijn met de behoeften van de eindgebruiker,  waardoor ongeveer 30% van IT-projecten faalt. In reactie op dit probleem kiezen steeds meer teams voor een Agile-aanpak, om zo hun producten continu af te stemmen op de (veranderende) wensen van de gebruikers. 

Trendontwikkeling in Vernieuwing van het IT Development proces 

Door de steeds sneller veranderende omgeving passen organisaties steeds vaker vernieuwing van het IT development proces toe. Inmiddels maakt al meer dan de helft van de organisaties gebruik van de Agile-methodologie en afgelopen jaar gaf meer dan 70% van de respondenten in het IT Trendsonderzoek veel tot heel prioriteit aan de trend Vernieuwing van IT Development.  

Ook dit jaar zien we een grote belangstelling voor deze vernieuwende trend. Maar liefst 86% van de respondenten is in ieder geval redelijk bekend met de vernieuwing van het IT-ontwikkelproces, waarbij 11% zichzelf zelfs als expert beschouwt. Ook krijgt de trend veel tot heel veel prioriteit van 71% van de respondenten, wat vergelijkbaar is met vorig jaar. Desondanks zakt de Vernieuwing van het IT Development een plek in de ranglijst van het IT Trendsonderzoek, wat toe te wijzen is aan de verdere opkomst van Digital Transformation. 

Bent u benieuwd naar de IT Trends van 2022? Dans le rapport complet, nous examinons de plus près toutes les tendances, quelle est leur applicabilité pratique dans votre entreprise, sur quoi l'accent devrait être mis et comment/pourquoi cela diffère selon l'industrie et l'organisation. Nous concluons le rapport avec des recommandations dans le domaine des tendances informatiques, afin que la bonne valeur ajoutée puisse être obtenue pour votre organisation. Ce rapport est ici gratuit à télécharger.

Souhaitez-vous avoir une conversation approfondie avec l'un de nos consultants sur la base de ces informations ? S'il vous plaît contactez Jurriaan Vogel.