Artikel: Datagedreven verbeteren – klantcases

In de afgelopen weken hebben we u meegenomen in datagedreven verbeteren en heeft u antwoord gekregen op vragen als: Wat is datagedreven verbeteren? Wat komt er allemaal bij kijken en wat heeft u ervoor nodig? U weet inmiddels ook waarom datagedreven verbeteren interessant is, wat u ermee kunt bereiken en wat het u op kan leveren. Heeft u dit nog niet meegekregen? Bekijk dan here het whitepaper over datagedreven verbeteren in mobiliteit en logistiek.

In dit artikel zoomen we meer in op de praktijk. Twee van onze Supply Value klanten vertellen hoe datagedreven verbeteren er bij hen in de praktijk uitziet en op welke manier zij bezig zijn met dit onderwerp.

Hoe datagedreven verbeteren eruitziet bij i+solutions

i+solutions is een organisatie die essentiële medicijnen voor de behandeling van HIV, TB en Malaria inkoopt, levert en distribueert in lage- en middeninkomenslanden. i+solutions wil hierbij de beste leverancier zijn die sneller, beter en veiliger kan leveren. Ed Monchen, CEO van i+solutions, vertelt hoe ze dit doen:

“Landen dienen een plan in waarin zij aangeven hoeveel patiënten zij hebben voor bepaalde ziekten en hoeveel medicijnen zij willen ontvangen. Als dat plan wordt goedgekeurd, komt i+solutions in beeld. Wij kopen de medicijnen in en verschepen ze internationaal naar het centrale magazijn van dat land. Dit noemen we de upstream kant van de logistiek. Het downstream gedeelte gaat over hoe we de medicijnen vervolgens bij de patiënt krijgen. Hier zitten grote uitdagingen, want hoe krijg je die medicijnen in al die uithoeken van bijvoorbeeld Afrika? Voor de downstream logistiek adviseren we de landen hoe ze dit kunnen verbeteren en data speelt hierbij een steeds grotere en belangrijkere rol.”

Prestatie indicatoren

Prestatie indicatoren spelen een belangrijke rol in de projecten die i+solutions uitvoert. “Belangrijk is om de goede indicatoren te kiezen die aansluiten op de missie van de organisatie “to save and improve lives”. Hierbij kijken we echt naar impact en focussen we vooral ook op stakeholder value en niet zozeer op shareholder value. Dus gaat het bijvoorbeeld ook om inzicht krijgen in hoeveel patiënten we hebben genezen of waarvan we de levenskwaliteit hebben kunnen verbeteren. Een ander voorbeeld van een indicator die we gebruiken is OTIF (On Time, In Full). Aan het begin van de COVID-tijd voeren er bijvoorbeeld geen schepen en vlogen er geen vliegtuigen, maar hebben we toch een OTIF-levering prestatie gehaald van 93%. Ter vergelijking; de norm is 75%, en de concurrenten halen 76%-80%.

Ondanks dat we de luxe hebben dat we alle vrachten kunnen doorberekenen, hebben we ook KPI’s waarmee we proberen de vrachtprijs elk jaar met 3% naar beneden te krijgen. Dat lukt niet elk jaar, maar hieruit ontstaan wel andere slimme innovaties, zoals een freight calculator die berekent hoe je een container zo efficiënt mogelijk inpakt.”

Gebruik van data

De vier grootste problemen die i+solutions in hun sector tegenkomt zijn te weinig medicijnen (stock-out), valse medicijnen (counterfeit), verloren medicijnen (diversions), en verlopen medicijnen (expiry). “Voor alle vier opgeteld, schatten we in dat 20%-40% van de medicijnen die het land in gaan niet bij de patiënten komen waarvoor ze bedoeld zijn. Het verschilt per type medicijn, maar voor Malaria zijn er bijvoorbeeld veel valse medicijnen omdat die veel waard zijn. Bepaalde producten raken vaak over datum, omdat ze te lang blijven liggen. Voorraden worden dan zo hoog aangelegd om tekorten te voorkomen, dat een supply chain verstopt kan raken. De filosofie van i+solutions is de voorraden omlaag en frequentie van levering omhoog te krijgen. Zo kun je tot wel 50% kosten besparen, maar dan heb je wel data nodig. Wat is de vraag, waar zitten de patiënten? We proberen eerst end-to-end visibility te creëren met IT-systemen, een totaaloverzicht van de supply chain, die eindigt bij de patiënt. Er zijn redelijk goede patiëntenregistratiesystemen waar we onze eigen systemen mee integreren. Als je zo van elke kliniek in de regio weet wat voor patiënten daar zitten en hoeveel van welk medicijn ze gebruiken, kun je dat door vertalen naar de ordercyclus”.

Ontwikkeling van apps

Wat betreft stock-outs, 80% van de klinieken heeft te weinig medicijnen. Dat komt deels door de manier van financiering, er is namelijk geen zorgverzekeringsstelsel. Medicijnen worden uit eigen zak betaald. Maar het komt ook omdat er in landen geen distribiteurs zijn die professioneel en groot genoeg zijn, waardoor er allerlei kleine partijtjes zijn, die los van elkaar opereren en allemaal geld moeten verdienen.

“Om hierin te ondersteunen hebben we een app ontwikkeld waarin we motorrijders als een soort Uber-chauffeurs inzetten. Klinieken kunnen in de app aangeven dat ze medicijnen nodig hebben. De motorrijders kunnen zich voor zo’n transport opgeven en als zowel de rating als de prijs goed zijn kan de motorrijder het pakket gaan vervoeren.

Ook voor de upstream worden apps ingezet. Eén ervan is een app waarmee iedereen die dat nodig heeft, de bestelde goederen kan tracken en tracen. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien hoe de situatie rond de haven waar onze container naar toe gaat zich lokaal ontwikkelt. Wanneer een haven door het uitbreken van bijvoorbeeld een conflict plots niet meer veilig is, kunnen we heel snel besluiten om de container op het schip te laten staan en het pas bij de volgende haven af te leveren.

Door de inzet van deze apps wordt er ook weer veel nieuwe data verzameld. Wanneer een app of systeem is uitgerold, gebruiken we de data om verder te optimaliseren. We kunnen op die manier steeds beter onze impact kwantitatief meten doordat we precies weten hoeveel medicijnen we op tijd aan hoeveel patiënten hebben afgeleverd. Dat is nu nog best lastig maar we transformeren zo van een logistieke organisatie naar een data-organisatie”.

Het volledige interview met Ed Monchen is terug te lezen in Supply Value magazine, editie 3

Hoe NS Real-time monitoring gebruikt bij het optimaliseren van de dienstregeling

Simon Pready is voormalig hoofd Asset strategie bij de Nederlandse Spoorwegen. In een interview voor Supply Value magazine vertelt hij over wat de impact van Corona is geweest en de lessen die de NS daaruit heeft kunnen leren, het gebruik van data om de balans te vinden tussen korte termijn besparingen en lange termijn investeringen en de NS als deur-tot-deur mobiliteitsservice.

Bij Asset Strategie is het onze taak om een optimale mix van assets te verzorgen om zo de best mogelijke dienstregeling te realiseren voor de reizigers in Nederland. Onder assets verstaan we onder andere materieel, infrastructuur, bedrijfsmiddelen en rijdend personeel. We zoeken daarbij een balans tussen onze commerciële ambities, efficiëntie, de mogelijkheden die we binnen onze organisatie hebben en de verbeteringen die we kunnen aanbrengen om ook in de toekomst een continu verbeterende dienst aan te blijven bieden.

De laatste jaren is er binnen NS een groeiende focus op het leveren van een deur-tot-deur mobiliteitsdienst. Dat past ook bij de centrale rol die NS momenteel vervult als vervoerder in de Nederlandse samenleving. Uiteindelijk moet de NS-app een soort ‘one-stop-shop” worden voor een deur-tot-deur mobiliteitsdienst, waar je als reiziger alles terugvindt wat je nodig hebt om van punt A naar punt B te komen.

Wanneer Simon Nederland vergelijkt met het Verenigd Koninkrijk, waar hij 20 jaar gewerkt heeft, valt hem op dat in Nederland veel meer gebruik wordt gemaakt van data: “Hierdoor hebben we hier veel beter begrip van het gedrag van de reiziger door de OV-chipkaart en kunnen beslissingen veel meer evidence-based genomen worden”.

Real-time monitoring

“Real-time monitoring is iets waar we de laatste jaren erg actief mee bezig zijn: hoe krijgen we nuttige data uit onze treinen? Hoe gebruiken we alle beschikbare data uit de spoorsector om betere beslissingen te kunnen nemen? Corona heeft ons gedwongen flexibel te worden en is daarom een fantastisch voorbeeld van hoe we op basis van data zeer snel weloverwogen beslissingen hebben kunnen nemen. Toen de eerste lockdown begon in maart gingen we heel snel terug naar een zogeheten “basisdienstregeling” met significant minder treinen. Dat proces konden we zo snel doorlopen omdat we goed snapten wat de operationele impact van de situatie was. Daarna hebben we de dienstregeling langzamerhand weer opgebouwd naar het normale niveau. Al deze beslissingen zijn genomen op basis van data: hoe veel mensen zitten in elke trein? Hoe veel mensen passen er in de trein voor het te druk wordt? Wat is de impact daarvan op onze KPI’s, op de punctualiteit van onze treinen? Hoe meer NS een deur-tot-deur mobiliteitsdienst wordt, hoe meer van dat soort data we kunnen verzamelen en hoe beter we onze dienstverlening kunnen aanpassen aan de behoeften van de reiziger”.

Optimaliseren dienstregeling en inzet materieel

“Het mooie hiervan is dat we ook erg veel hebben kunnen leren van de situatie die Corona met zich meebracht om dit in de toekomst nog beter te kunnen doen. Op dit moment passen we de dienstregeling ongeveer 6 keer per jaar aan om de balans tussen dienstregeling en assets te kunnen optimaliseren. Met behulp van data kunnen we dit soort wijzigingen sneller en vaker doen om zo flexibeler met onze assets om te gaan en uiteindelijk een betere dienst aan de reiziger te leveren. Corona heeft ons de mogelijkheid geboden dit te testen: we hebben deze situatie echt kunnen gebruiken om dingen eens anders te doen. Door Corona hebben we onze dienstregeling in 2020 een stuk flexibeler gemaakt dan voorheen, waardoor we ook onze assets flexibeler in hebben kunnen zetten.

Voorheen stemden we dit af op de drukste momenten van de dag om aan de hoge verwachtingen van de Nederlandse reiziger te kunnen voldoen: Nederlanders willen graag kunnen zitten in de trein, ook tijdens de spits. We hebben de afgelopen jaren samen met scholen en universiteiten geprobeerd de vraag over de dag te spreiden, in de vorm van Corona is er een externe invloed geweest die ons de kans heeft gegeven dat daadwerkelijk te realiseren. Het is fantastisch als we straks een betere dienst kunnen leveren tegen een lagere prijs doordat we onze assets slimmer kunnen inzetten”.

Het volledige interview met Simon Pready is terug te lezen in Supply Value magazine, editie 2

Meer weten over datagedreven verbeteren? 

Lees dan here ons whitepaper over datagedreven verbeteren in mobiliteit en logistiek. Of neem contact op met onze consultants Eric Tolhuisen en Jasmijn Bak.