IT Trendsonderzoek 2023 – Top 10 – Data cleaning & preparation (4), In- en outsourcing (5) & Ketenoptimalisatie (6)

Jaarlijks voert Supply Value het IT Trendsonderzoek uit. In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor IT-professionals belangrijk om te weten wat de meest relevante trends zijn voor komend jaar, zodat hieruit optimaal toegevoegde waarde kan worden gehaald voor hun organisatie. In de maand december publiceren we de resultaten van het onderzoek. In de aanloop naar het volledige rapport onthullen en bespreken we steeds twee of drie trends uit de top-10. In dit inzicht delen we de trends die op de plaatsen 4, 5 und 6 zijn geëindigd: Data cleaning & preparation, In- en outsourcing en Ketenoptimalisatie.

Trend 4 - Data cleaning & preparation 

Door de exponentiële groei van data en de potentiële waarde die eruit gehaald kan worden, ontkomt tegenwoordig geen enkele markt eraan om ‘iets’ met data te doen. Of het nu gaat om optimalisatie van voorraadniveaus in een warehouse, creditcardfraudedetectie, of de dienstregeling van het openbaar vervoer. Data speelt hier een groeiende rol in, omdat er betere en snellere beslissingen gemaakt kunnen worden. Afgelopen jaren stond ‘data’ al in de top drie IT-trends. Ook voor volgend jaar krijgen de ontwikkelingen op het gebied van data veel aandacht. 

Wat is Data cleaning & preparation? 

Data cleaning & preparation is het proces van het verkennen, filteren en corrigeren van data om ervoor te zorgen dat deze nauwkeurig gebruikt kunnen worden in de organisatie. Het opschonen van data is een uitdagende en tijdrovende klus. Dit jaar zien we dat de prioriteit hiervan enorm is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Veel meer bedrijven zien de waarde van datagedreven werken in, maar lopen hierbij aan tegen ontoereikende datakwaliteit. Uit een lijst van 23 trends staat Data cleaning & preparation op de vierde plaats wanneer het gaat om de belangrijkste trends. 55% van de respondenten geeft aan redelijk of zeer bekend te zijn met Data cleaning & preparation. 

Voorkomen is in dit geval belangrijker dan genezen. Het voorkomen van grootschalige Data cleaning-exercities kan o.a. met een goede data governance (en het aanwijzen van data stewards, owners, experts en governors) bereikt worden. Bij het opschonen van data ziet Supply Value dat klanten gebruik maken van risicoanalyses en wegingsfactoren voor de kwaliteit van de data. De berg werk die Data cleaning kan zijn, wordt zo geprioriteerd en het belang ervan uitgesproken en gedragen door de organisatie. Daarnaast wordt door klanten aangeraden data-input zoveel mogelijk te automatiseren om fouten te minimaliseren. De kwaliteit van bestaande data is bepalend in de adoptie van nieuwe ontwikkeling in de digitale transformatie, zo zien ook klanten van Supply Value. 

Trend 5 - In- en outsourcing 

Bedrijven worden steeds afhankelijker van technologische oplossingen om te concurreren en zich te onderscheiden. Het plannen van nieuwe diensten of het doorontwikkelen van bestaande diensten spelen hier een belangrijke rol in. Een belangrijke keuze die bij steeds meer organisaties speelt is wat van de IT in eigen beheer te houden en wat uit te besteden. 

Wat is In- en outsourcing? 

Outsourcen, het uitbesteden van de (IT) werkzaamheden aan een ander bedrijf voor een specifiek doel, komt vaker voor dan insourcen, het zelf in dienst hebben van experts voor het zelf uitvoeren van (IT) werkzaamheden.  

De belangrijkste motivatie voor outsourcen is in de meeste gevallen het verlagen van kosten, maar er zijn ook een aantal andere ontwikkelingen die een rol kunnen spelen bij de keuze voor in- of outsourcen. We zien een ontwikkeling waarbij met name de cloud een steeds belangrijkere rol gaat spelen en deze activiteiten buiten de deur geplaatst gaan worden, maar er zullen ook bedrijven zijn die blijven kiezen voor een hybride omgeving. Benieuwd welk keuzes voor jouw organisatie relevant zijn? Lees dan het volledige IT-Trendrapport zodra deze af is. Laat hieronder alvast u e-mailadres achter. Dan ontvangt u het onderzoeksrapport via de mail.

Trend 6 - Kettenoptimierung 

Voor bedrijven ist het digitaliseren en optimaliseren van hun logistieke ketens steeds bepalender voor hun concurrentiepositie. Al heeft iedere sector op het gebied van ketenoptimalisatie zijn eigen uitdagingendenk zum Beispiel bei Big Data analyses, toepasbaarheid van RPA en gevoeligheid van informatiedeling om succesvol te zijn en blijven, dienen implementaties van technologische ontwikkelingen altijd gecombineerd te worden met organisatorische veranderingen. 

Was ist Kettenoptimierung? 

Ketenoptimalisatie gaat over het zoveel mogelijk samenwerken, delen van informatie en standaardiseren van processen. Dankzij de toenemende digitalisering, Internet of Dinge en Big Data analyse, kan een keten zich onderscheiden van een concurrent. Daarmee verschuift het krachtveld van concurrentie tussen bedrijven naar concurreren tussen ketens. De mate waarin dit gebeurt, is uiteraard afhankelijk van de markt en het product of dienst dat een organisatie levert. Maar of je nu een snoepfabrikant bent, een haven, luchthaven of een ziekenhuis, het optimaal inrichten van de keten is de trend. We zien dit ook terug in ons IT Trendsonderzoek waar dit wordt bevestigd doordat 60% van de respondenten het komend jaar verwachten hier veel prioriteit aan te geven. 

Wilt u het onderzoeksrapport ontvangen zodra deze klaar is? Laat hieronder u e-mailadres achter en ontvang het onderzoeksrapport via de mail.

IT Trendsonderzoek 2023 - ontvangen onderzoeksrapport

    Lesen Sie hier die Datenschutzrichtlinie

Weitere Informationen

Für weitere Informationen oder Fragen zur IT Trends Survey wenden Sie sich bitte an Jurriaan Vogel, Berater bei Supply Value, unter: j.vogel@supplyvalue.nl oder 06 11 28 54 66.