Voorbereiding op de volgende crisis die je niet kunt voorspellen

Geen enkele organisatie kan meer ontsnappen aan de steeds groter wordende risico’s om slachtoffer te worden van een cyberaanval. Als reactie hierop investeren veel organisaties in het versterken van hun beveiligingsmuren en in het ontwikkelen van bewustzijn om aanvallers buiten te houden. Tegelijkertijd groeit de digitale aanwezigheid van organisaties terwijl aanvallers zowel in aantal als vindingrijkheid toenemen, waardoor het steeds moeilijker wordt om cybersecurity waterdicht te houden.

Door deze groeiende beveiligingsrisico’s is het voor organisaties noodzakelijk geworden om na te denken over wat ze moeten doen als er iets misgaat. Hoe bepaal je welk deel van de organisatie wordt beïnvloed? Wie moet worden ingeschakeld om het beveiligingslek op te lossen? En hoe zorg je ervoor dat mensen, processen en technologie beschikbaar zijn om de business voort te zetten?

De noodzaak van een bedrijfscontinuïteitsplan

Een bedrijfscontinuïteitsplan is de basis van de veerkracht van uw organisatie tegen onverwachte situaties. Dergelijke plannen identificeren de kritieke bedrijfsfuncties en -processen en definiëren hoe deze indien nodig zullen worden hersteld. Het bedrijfscontinuïteitsplan organiseert ook het team dat betrokken is bij het beheren van een bedrijfsonderbreking en beschrijft de trainings- en testactiviteiten die nodig zijn om het plan uit te voeren.

Organisaties ervaren het tegelijkertijd vaak als een omslachtig proces om hun bedrijfscontinuïteitsplan op te zetten. Projecten eindigen vaak in analyses en workshops waar veel kennis wordt gedeeld, maar waar geen einde aan komt. Focus op de essentie gaat verloren en concrete resultaten worden niet behaald. En wanneer organisaties erin slagen om een bedrijfscontinuïteitsplan te maken, wordt dit plan te uitgebreid of moeilijk onderhoudbaar. Vandaar dat veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze zich moeten voorbereiden op het scenario waar niemand op hoopt, maar waar een duidelijk plan onmisbaar is.

One-Page Business Continuity Plan

Een manier om tot de juiste basis te komen voor de veerkracht van uw organisatie tegen onverwachte situaties is met het One-Page Business Continuity Plan.

Het One-Page Business Continuity Plan biedt de middelen om een plan te maken voor de onverwachte situaties dat concreet definieert wat op welke manier hersteld moet worden door mensen die voorzien zijn van de juiste kennis en vaardigheden. Het One-Page Business Continuity Plan is gebaseerd op het bewezen concept van OGSM.

De OGSM-methode, bestaande uit Objective, Goals, Strategies en Measures, beschrijft het bedrijfscontinuïteitsplan op basis van de langetermijnstrategie. Dit bedrijfscontinuïteitsplan kan worden vertaald naar de verschillende bedrijfsfuncties en -processen. Hierdoor ziet u in één oogopslag hoe het bedrijfscontinuïteitsplan is opgezet. Wij bieden u de tools om OGSM in te zetten als SMART, actiegerichte en flexibele methode om op één pagina uw bedrijfscontinuïteitsplan op te stellen.

Coming soon: Business Continuity Plan op 1A4

Geïnteresseerd? Schrijf je hier in en ontvang een mail wanneer deze beschikbaar is!

Wilt u meer weten over het One-Page Business Continuity Plan en hoe het u kan helpen om u voor te bereiden op het onverwachte? Moet u een plan opstellen om de bedrijfscontinuïteit voor uw organisatie te garanderen?

Neem contact op met Jurriaan Vogel: j.vogel@supplyvalue.nl, +31 6 11 28 54 66.